Ремонт на покриви – София

Вида и обема на ремонтнта на покрив съответства, както на техническото му състояние , така и на състоянието на материалите вложени в конструкцията  сменяеми и незаменяеми конструктивни елементи на сградата. Основната цел на покрива той е да предпазва от валежи, на сняг, дъжд, както и да поддържа определен режим на топлина и влажност, който допринася за дългосрочното запазване на структурните елементи на сградата.Стандартният експлоатационен живот на дървените греди  на жилищни и обществени сгради е около 50 години, но с влагането на съвременни качествени материали той може да се  удвои.

Оглед на покривна конструкция

Оценката при ремонта на покрив трябва да се направи внимателно от специалист или собственика на сградата. Повечето фирми предлагат безплатни огледи, но това не пречи и вие също да извършите такъв.

Ето какво можете да направите и сами : Ще трябва да се качите на тавана и внимателно да разгледате пространството наоколо, монтажа и състоянието на гредите, решетката върху тях и други структурни елементи.Като правило, ако покривът тече, по време на проверката можете да усетите  миризма на влага. На свой ред, поради постоянна влага, опорните елементи на покрива ще бъдат засегнати от мъх или плесен. Най-добре е да огледате тавана на покрива при дъждовно време  това ще ви помогне да определите по-точно местата на теча и областа на повредената част.Ако не откриете признаци за повреда на покрива сами ще е нужно да повикате човек с опит или фирма за ремонт на покриви. Ако обекта се намира около София или Пловдив може да се свържете и с нас

Чести причини, поради които е необходимо да се  ремонтира покрив.

 • Нарушаване на целостта на покрива, образуване на пукнатини, разкъсвания, вдлъбнатини и други механични повреди, получени при почистване на сняг, почистване на покривното покритие и др.
 • Разхерметизиране на шевовете на покривната мембрана – загубата на херметичност във фугите на  покритието със скомин, стени, парапет, антени. При не добро  полагане е възможно разхерметизиране на фугите между различните листове
 • Повреда на улуците и водостоците , не добре работеща на дренажната система на покрива. Обикновено тези проблеми с  се наблюдават на плоски покриви, когато водата  застоява на повърхността на покрива. В резултат на това могат да възникнат още повреди по покрива, а и проникването на влага върху носещите стени на конструкцията.

Цялостен – пълен ремонт на покрив

Това се налага, когато голяма част от покрива е засегната и с частичен ремонт тип закърпване ще отложи проблема, но няма да го реши напълно.При всички случаи пи основния ремонт на покрива ще са нужни повече финансови средства, тъй като голяма част от материалите ще трябва да се закупят нови.

Стъпките през които се минава за да се извърши такъв ремонт са следните:

 • демонтиране на керемидите от  покрива;
 • възстановяване  на гредите и замяна на повредените с нови;
 • възстановяване целостта на мембраната слой или пълната и замяна ;
 • подмяна на топло изолационния слой;
 • подготвка и поставяне на всички  повърхности  на покривните елементи ;
 • завършителна част  защита на покривната конструкция (акое нужно)

Основни грешки допускани при ремонт и изграждане на покриви

Честите грешки  могат да се разделят на два типа:

 • Грешки при изграждането на покрива .
 • Грешки при избора на материалите за покрива.

Грешките при изграждане са най често следните:

 1. Разстоянието между гредите е много голямо. Когато се използва ондулин, който е покривен материал с ниско тегло, това не се усеща особенно, но при   керемидите  ще увеличи натоварването на гредите и щесе получи деформация в конструкцията.
 2. Монтаж  на гредите без добро подравняване. Тук е важно да споменем стария  инструмент за  подравняване канап. 
 3. Скара за керемидите с произволна стъпка, не според инструкциите на производителя.

Разбира се има десетки други грешки които се допускат от хора без особен опит

При избора на материал обикновено се допускат следните грешки:

 • Купуват се  нискокачествени материали в търсене на по ниска цена;
 • Избират се елементи с по-малък размер и количество например, недостатъчен брой пирони при полагане на ондулин води до бързо износване на покрива
 • Подмяна на хидроизолация с пароизолация или обратно .
 • Използване на други крепежни елементи, които не се предлагат от производителя .

 Текущи ремонти и поддръжка на  покрива

Текущите ремонти включват локални ремонти за поправяне  на малки повреди по покрива. Това са  малки пукнатини, отлепвания и подутини, дефекти и пробиви. Такива ремонти са евтини и при качествено изпълнение служи дълги години.

Частичните ремонтни дейности включват:

 • Смяна на отделни повредени части от покритието;
 • Подмяна или възстановяване на някои елементи от покривната конструкция, това са летви, керемиди, или покривни плоскости;
 • Възстановителна работа  по  хидроизолационият  слой;
 • Подмяна на някой от  повредените крепежни елементи;
 • Почистване или укрепване на улуци и водостоци -за  ремонтни работи в близост до София можете да разчитате на нас.

Търсите ли фирма за ремонт на покрив? Ако е така разгледайте ТОВА 

Scroll to Top